RaspberryPi en JMRI

20150905_01_RPiIk had al een tijd zitten kijken naar zo’n RaspberryPI computertje. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken een een Raspberry Pi 2 model B laten komen. Ik heb er tot nu toe beslist geen spijt van. Wat een leuk ding is dat!

Hier rechts zie je een foto van het doosje waar hij in werd verzonden, met daar bovenop een behuizing (daar zijn er tien- zo niet honderdtallen van te krijgen. In eerste instantie heb ik maar voor een el-cheapo gekozen.

Opstarten

20150802_01_boot

Voordat je kunt opstarten moet je wel even wat prutsen met een SD kaartje. Die kun je voorgeïnstalleerd krijgen, maar een beetje techneut komt er wel uit om zelf een OS (Operating Systeem) naar keuze op een SD kaartje te frommelen. Ik heb gekozen voor de courante versie van RaspBian, een op de Raspberry Pi aangepaste versie van Debian Linux. Het is wel erg handig als je een HDMI monitor hebt! Er zit namelijk geen VGA aansluiting op de Raspberry Pi. Men zegt dat er adapters te krijgen zijn, maar daar lees ik veel ellende verhalen over. Anyway, de power er op, en hij start op. Het ziet er uit als een echte Linux boot. Aan de vier framboosjes links boven kun je zien dat er vier cores in de ARM processor zitten.

Tweaken

20150802_03_motdAls een echte nerd heb ik natuurlijk wel direct even de motd (Message Of The Day) aangepast (zie foto links).

 

 

 

 

20150802_02_XGrafische schil

Dan gelijk ook X-Windows maar even proberen. Dat is de grafische schil bij Linux. Het is allemaal wat minder gelikt, zeker op dit soort wat kleinere systeempjes, maar het werkt goed (zie foto rechts). Linux is een systeem waarin de basis zeer stabiel is, zonder grafische schil. De basis van het OS is gescheiden van de grafische schil. Dat maakt het, zeker op grotere systemen, mogelijk om daar verschillende varianten van te gebruiken. Voor de relatief eenvoudige toepassingen die ik wil gebruiken voldoet de meegeleverde schil prima.

JMRI PanelPro

20150802_04_Panel_ProDan nu het echte werk. Even testen of JMRI werkt op de Raspberry Pi. Wel, ik kan jullie geruststellen vrienden, het werkt. Zie hier links het schermpje van PanelPro. Ik heb niet alles op de foto gezet, maar de panels werken ook.

Als gezegd werkt niet alles op lichtsnelheid, maar het is wel te doen.

 

 

JMRI DecoderPro

20150802_05_Decoder_Pro

Als laatste heb ik uiteraard ook DecoderPro getest. Die werkt ook. En via een van de USB aansluitingen wil hij ook praten met een aangesloten PR3 en worden loc-decoders keurig uitgelezen. Ook zijn ze te programmeren!

 

Conclusie

Mijn conclusie tot zo ver is dat de Raspberry Pi 2 model B inzetbaar is voor de modelspoor hobby. Eerdere modellen schijnen behoorlijk trager te zijn, dus die zou ik niet gaan gebruiken voor grafische toepassingen.

Maar voor het aansturen van allerlei dingen op en langs het spoor zijn ze zeer geschikt.

 

 

 

 

RaspberryPi en JMRI